Почитаме Йоан Рилски Чудотворец
Почитаме Йоан Рилски Чудотворец / netinfo

Преподобният Йоан Рилски Чудотворец е най-великият български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога. Роден е около 876 г. в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст.

Приживе избира трудния път на отшелничеството. Дните му минават в пост и молитва за благополучието на своя народ. Около него се събират последователи, които образуват първото монашеско братство. Преди да напусне този свят, Свети Йоан написва завет към своите ученици и към целия народ, който и днес звучи поучително: "Ако ли се намери някой измежду вас, който сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага го отстранете от вашето събрание, за да не обърне това в разяждаща живеница и да не се разпространи злото между добрите".

След неговата смърт учениците на Св. Йоан Рилски пренасят с почести тленните му останки от Рилската обител в древния Средец. През 1183 г. мощите са пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 г. цар Асен I тържествено пренася мощите на Свети Йоан в Търново, където остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.