Почина внучката на Карел Шкорпил
Почина внучката на Карел Шкорпил / Дарик Варна

Мария Хермова - внучка на основоположника на българската археология и създател на Варненския музей Карел Шкорпил е починала на 81-годиншна възраст в Прага. Тя неведнъж е заявявала, че във Варна се пазят най-ярките спомени за братята Шкорпил, не само в България, но и в целия свят. През 2009 г. на тържественото закриване на провеждащите се за първи път Шкорпилови дни тя бе удостоена от кмета Кирил Йорданов с почетен плакет на Варна -  за приноса й за опазване научното наследство на двамата братя, за щедрите й дарения.

През 2010 г. тя дари на Варненския музей череп, за който се предполага, че може да е на княз Борис Първи. Реликвата е открита през 1943 при разкопки на в местността Караач теке  в саркофаг на пода на средновековния манастир. Внушителният комплекс, изграден по времето на княз Борис Първи, е бил  негова резиденция. Дълги години реликвата е пазена от Мария Хермова. Тя  предостави и документи и снимки от личния си архив, свързан с двамата братя Херман и Карел Шкорпил, който стана основа на проект „Непознатите братя Шкорпил” за създаване на виртуален музей в Аладжа манастир.

Мария Хермова е родена в Русе. Тя завършва висшето си образование в чешката столица, след това дълги години работи за радио “Прага”, за което е била и кореспондент от България. По време на дългия си професионален опит Хермова е списвала и за вестник “Отечествен фронт”.
По времето на “желязната завеса” тя е предавала новини за Българското национално радио от Чехословакия. Въпреки възрастта си, Хермова продължава активно да работи за съхранението и разпространението на интелектуалното и културното наследство на братята Шкорпил.
Именитата наследничка е с двойно гражданство. Всяка година тя прекарваше лятото в наследствената къща на семейство Шкорпил, разположена на едноименната централна улица във Варна.