По заповед на щуката да стане на минутата...
По заповед на щуката да стане на минутата... / netinfo

Като по заповед на щуката се е получило новото представление на ДТ „Стоян Бъчваров”, създадено специално за детската публика във Варна. Пиесата по мотиви от руски народни приказки в обработка на А. Н. Толстой е коледната театрална магия, до която ще се докоснат не само малчуганите, но и всички, които вярват в чудесата.
Режисьор на "По заповед на щуката" е Десислава Стоянова, която казва за спектакъла, че е „много забавен, много динамичен, много колоритен, като пъстър калейдоскоп”. Автор на сценографията и костюмите е Зоя Минева, а хореографията е дело на Татяна Венциславова.

Да се играе за деца е много отговорно, единодушни са всички актьори. „Нямам търпение да влезе детската публика”, казва Гергана Плетньова - тя и Тони Угрински са двамата скоморохи-разказвачи и съвсем незлобливо забъркват страшна интрига. В ролята на мързеливеца умник Емеля е Владислав Виолинов, който „с удоволствие ще лее литри пот за децата в залата”. А актрисата Теодора Михайлова, която играе една от сестрите на Емеля, споделя, че „пиесите за деца не бива да се подценяват”. В пиесата играят още Мария Гинкова - втората сестра на Емеля, Пламен Димитров – Царят Батюшка, който ще ви накара да се превивате от смях, Полина Недкова – Маря Царевна, Георги Йовчев – царският офицер и глашатай, както и други актьори от театъра.

Премиерата на „По заповед на щуката” е тази вечер на сцена Филиал. Всички деца, които ще гледат представлението, ще могат да се срещнат и с Дядо Коледа (Георги Михов влиза за 11 път в ролята на добрия старец), както и с джуджетата Дрън и Дзън. А на излизане от залата всеки от малките зрители ще получи от лакомствата, осигурени от щедри спонсори на театъра.

Всяка година по това време Дядо Коледа посещава децата както във Варна, така и по целия свят. Но Щуката, която не просто раздава подаръци, а изпълнява съкровени желания, идва рядко. Само във възможностите на Щуката е да направи така, че селякът Емеля да вземе за жена не кого да е, а царската дъщеря – прекрасната Маря Царевна (Полина Недкова). Само Щуката може да вдъхне живот на предметите и да ги накара да правят каквото вие им кажете. Затова не я пропускайте. Отправете към нея своята молба.

По заповед на щуката
да стане на минутата...

Така, както го направиха част от хората, забъркали коледната сценична магия.

Десислава Стоянова, режисьор: По заповед на щуката си пожелавам отново да работя с този прекрасен екип, даже имам предвид и заглавие, така че дай Боже отново да бъда при вас, за да сътвориме заедно новото детско представление.

Владислав Виолинов (Емеля): По заповед на щуката точно сега си пожелавам да ям :)

Полина Недкова (Маря Царевна): Аз съм много щастлива, че ми се удаде възможност да работя по роля в театъра и си пожелавам по заповед на щуката да продължавам да се занимавам още много дълго време с театър.

Георги Михов (Дядо Коледа за 11-ти път): По заповед на щуката си пожелавам догодина пак да се срещнем.

Теодора Михайлова (сестра на Емеля): По заповед на щуката си пожелавам още повече младост, много повече отколкото сега.

Георги Йовчев (Царският офицер): По заповед на щуката всичко да е страхотно на минутата!

Гергана Плетньова (скоморох 1): По заповед на щуката си пожелавам здраве и глас за премиерата.

Тони Угрински (скоморох 2): По заповед на щуката си пожелавам да доживея до годините на Жорето и аз да играя Дядо Коледа като него.

От 2-3 години във Варненския театър не е имало детско представление, но затова пък „По заповед на щуката” ще се играе по няколко пъти на ден до края на декември. От ръководството на ТМПЦ очакват в залата около 5000 малки зрители, 400 от които са от социални домове.