По-високи сметки за пушачи предлага ресторантьорски шеф
По-високи сметки за пушачи предлага ресторантьорски шеф / DarikNews.bg, архив

Различен данък за заведенията за пушачи и непушачи, възможност те да могат да се самоопределят за какви клиенти да бъдат и пълната забраната да не важи след 22.00 ч. Това са част от възможностите за вариант, удовлетворяващ всички страни, заяви пред Дарик председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Димитър Лефтеров. Според него е приемливо в ресторантите и в дневните обекти да има забрана, но нямало логика тя да важи и за нощните барове, казината и дискотеките.

Още преди 1 юни, когато влезе в сила ограничението за тютюнев дим на закрити обществени места, от варненската асоциация настояваха всяко заведение само да избира дали в него ще се пуши. Ако има обаче такава възможност, повечето собственици ще предпочетат в обектите им пушенето да е разрешено. „По-големият процент от клиентите са пушачи. Преди въвеждането на забраната във Варна почти нямаше заведения за непушачи, тъй като такива по-рядко се посещават”, коментира Лефтеров. Той намира за приемливи и идеите различните заведения да плащат различни данъци или клиентите непушачи да плащат надценка върху сметката си, каквато практика имало в някои държави.

„Хората от бизнеса не приемат пълната забрана, защото им се нарушават интересите. През лятото горе-долу се справяха, но през зимата положението ще е отчайващо. Трябва да се намери най-гъвкавата форма, която да удовлетворява всички страни. Когато само едните са доволни, това означава, че другите са ощетени. Сега например на една сватба от 60 души гости 40 постоянно излизат да пушат навън и не може да стане купон, тържеството си губи смисъла”, добави още председателят на варненските хотелиери и ресторантьори. Според него електронните цигари, каквито в някои заведение се предлагат безплатно на клиентите, не са алтернатива на забраната за пушене.