Пловдив не прие да си раздели акции на Панаира с Варна
Пловдив не прие да си раздели акции на Панаира с Варна / DarikNews.bg, архив

Общинският съвет на Пловдив не прие дарените на общината от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, възлизащи на 20.63%. Предложението влезе в дневния ред на местния парламент в извънреден порядък.

Съветниците единодушно не приеха решението на правителството от миналата сряда. В мотивите си те посочиха несигурността на сделката и несъгласието си с разпределението на дарението на държавния дял в панаира между Пловдив и Варна, което според тях е направено по неясни критерии и е обидно за Пловдив.

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че ОбС съвет би приел евентуално последващо решение на Министерски съвет, но такова, което да не ощетява града под тепетата и даващо 49% от акзиите на Панаира на Пловдив. Той също изрази учудването си от това, защо на Община Варна се прехвърлят 29% от държавния актив на Пловдивския панаир.

„Община Пловдив не иска да влиза в такова партньорство във вида, в който е предложено с решението на Министерски съвет. Това не означава, че се отказваме от акциите, но няма логично обяснение защо Варна получава акции от Пловдивския панаир“, заяви градоначалникът.

Припомням, че за Дарик мажоритарният собственик на международното изложение Георги Гергов вече коментира, че всеки има право да откаже или да приеме, каквото му дават.

„С Община Варна работим от 8 години по общ проект за изложбен център в центъра на града. Смятам, че решението на правителството е добро, защото така ще бъде увеличено международното участие в проявите на Панаира, с цел привличането на инвестиции в България“, каза още той.

Теренът, върху който се предвижда да се изгради центърът във Варна, е собственост на Гергов. Идеята на проекта е антиките, намиращи се под него, да бъдат експонирани чрез стъклен под.