Плажен бар с 12 акта от данъчните
Плажен бар с 12 акта от данъчните / Дарик Варна

Фрапиращи нарушения са установени в няколко заведения на крайбрежната алея във Варна, съобщават от НАП в морската столица. Във ръзка със селекцията на рискови търговски обекти, направена вчера в централата на приходната агенция в София, варненските данъчни инспектори извършиха проверки на голяма част от заведенията на плажа. До късно снощи екипите на отдел „Оперативни проверки" осъществявали физически контрол върху обектите, в следствие на което било установено, че голяма част от продажбите не се отразяват на касовите апарати.

В един от плажните барове са били констатирани редица нарушения и предстои да бъдат издадени 12 акта. От селектираните обекти - снек-бар и ресторант в хода на проверките било установено, че в снек-бара голяма част от продажбите не се отразяват на фискалното устройство. Същото се потвърдило и от изведените справки от компютърната система в обекта, с реалния оборот към момента. По предварителни данни търговецът е отразявал средно дневен оборот от 278 лв. за периода от 1 април до 28 юни, а след физическото наблюдение, в края на работното време, инспекторите отчели дневен оборот от 1694 лева.

Данните от компютъра са копирани на технически носител, с цел обезпечаване на доказателства за последващи контролни действия. Предстои на фирмата да бъде извършена пълна ревизия, а фискалното устройство в търговския обект да бъде под постоянен дистанционен контрол и наблюдение от данъчните през целия летен сезон.

Проверката във втория селектиран обект установила, че търговецът е достигнал прага на регистрация по Закона за ДДС през юни и трябва да предприеме действия по регистрация, като срокът за това е 14 юли. Ако такива не бъдат предприети, ще му бъде извършена служебна регистрация и ще му бъде наложена санкция.

Информацията от компютъра и на този обект е била свалена на технически носител, като предстои тя да се анализира с данните от дистанционната връзка и да се установи дали има неотразени продажби.

Дистанционното наблюдение на фискални устройства през летния сезон ще бъде засилено по цялото Северно Черноморие и при установяване на съмнително ниски обороти обектите ще бъдат поставени под физически контрол, уверяват от НАП Варна.

От приходната агенция напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG. Ако получите касова бележка без този реквизит, сигнализирайте на тел. 0700 18 700.