Плащат щети при ограбени гробове през нощта
Плащат щети при ограбени гробове през нощта / FrogNews

Ако има нанесени щети на гробищни места при посегателства през тъмната част от денонощието, то те са за сметка на общинската фирма „Обреди“. Това съобщи пред съветниците от комисията по обществен ред и сигурност нейният шеф Любчо Любчев.

От три дни софийска фирма е поела охраната на гробищните паркове Централен и Тополи, но няма как тя да е на високо ниво, при положение, че те се пазят от 8 невъоръжени охранители, коментира Любчев.

Най-често посегателствата са върху собствеността на опечалените. Крадат се траурни аксесоари, пейки, маси и огради. Заради набезите във фирмата получават около 32 – 36 жалби годишно. Задължение на гробищната управа е да реагира при вандалски актове.

„Често до такива се стига, ако се отнемат полагаеми територии. Някои от опечалените разполагат огради и пейки на чужд терен“, посочи Любчев.

Ако посегателствата са извършени през деня и авторът бъде заловен, той възстановява нанесените щети. Ако не бъде хванат, част от тях са за сметка на „Обреди“.

„В модерните страни например паметниците се застраховат. А тук се посяга на скъпи паметни плочи по 15 – 16 хиляди лева, но без застраховка“, разкри още шефът на общинската  фирма.

За да бъде по-ефективна охраната, от ръководството поискаха повече осветление и поставяне на камери.