Плашат с блокада на път заради училище
Плашат с блокада на път заради училище / netinfo
Жителите на Константиново ще затворят пътя Варна-Белослав, ако училището в селото бъде закрито. За датата на блокадата ще се решава след заседанието на Общинския съвет в морската столица, на което трябва да бъде гласувано решението за ОУ ”Климент Охридски”. Предложението за неговото закриване идва от комисията по образование, а мотивите на съветниците са, че след въвеждането на делегираните бюджети училището няма да може да предлага качествено обучение и ще фалира. В момента в него учат 69 деца от 1 до 8 клас в слети паралелки. Нужният бюджет е 100 000 лв., а следващата година то ще получава по 69 000 лв. От настоятелството са обещали да покрият дефицита със собствени средства.

Училището притежава 100 дка земя, половината от която е в регулация, а останалата се намира непосредствено до Варненското езеро. По пазарни цени терените се оценяват на 1 млн. евро. Строителни фирми са проявявали многократно апетити към тях. Директорът на училището Димитър Калчев се оплака, че е бил заплашван да ги продаде. Той и кметът Васил Дюлгеров подозират, че със закриването на ОУ „Св. Климент Охридски” се цели да бъдат изкупени имотите. В момента те се отдават под наем на хора от селото за обработване срещу наем от 20 лв. на декар.

Жителите на Константиново са разбрали от медиите за бъдещото затваряне на школото. Те отказват да преместят децата си в училищата в квартал „Аспарухово” или в СОУ Димчо Дебелянов”, каквито са предложенията на комисията по образование. Дора Димитрова от инициативния комитет на родителите заяви, че преди местните избори кметът Кирил Йорданов им е обещал училището да продължи да работи, а сега идеята за закриване идвала от неговата администрация.

Участие в протестите на село Константиново ще вземат и ВМРО-Варна. Според областния координатор на партията Костадин Костадинов няма логика да се откриват детски градини, а да се затварят училища, особено в райони с увеличаващ се естествен прираст.