План-сметка Чистота скара общинари
План-сметка Чистота скара общинари / Дарик Варна, архив

Ожесточени дебати се вихриха близо час в зала „Пленарна“ около приемането на план-сметка „Чистота“ за 2013 година по време на днешната сесия на Общинския съвет. Повод даде предложението на Таня Парушева от „Нашият град“ решението да бъде гласувано без предвиденото пренасочване на средства към Завода за битови отпадъци, които възлизат на 325 хил. лева.

Доводите за тази сума в представената план-сметка са, че през следващата година процентът на инфлация ще нарасне и е необходимо актуализиране на цената на услугата за преработка на боклук. Парушева обаче смята, че официално данни за повишаване на индекса на инфлация ще излязат през следващата година и е редно тогава да се разгледа актуализация.

Предложението на общинската съветничка предизвика недоволство у председателя на финансовата комисия Иван Портних. Той заяви, че план-сметката и предложението за пренасочените средства са обсъдени на вчерашно заседание на комисията. Портних заяви, че зародилата се дискусия по време на сесията прави работата на комисиите безсмислена.

Недоволството си изрази и общинският съветник Янко Станев. Той заяви, че подобни забележки от страна на Парушева биха имали смисъл, само ако водят до съществени промени в план-сметката.

След обсъжданията предложението на съветничката от групата на „Нашият град“ не бе прието. Последва даване на вот за първоначално заложения вид на план-сметката в дневния ред. Решението не бе прието. Това предизвика остра реакция от страна на Янко Станев. Той оспори гласуването.

Шеговито посочи, че мотивът му е некоректността на вота заради срив в системата след токов удар. Думите му предизвикаха яда на Борислав Гуцанов от групата на БСП, който заяви че няма да участва в подобен театър и заедно с колегите си ще напусне залата. После поясни, че е наложително да се гласува ремонтирането на план-сметката, защото законът го изисква.

В крайна сметка до прегласуване все пак се стигна. Повторният вот доведе до приемане на решението.