Пламен Андреев: Всяка фирма сама да решава дали да слива почивни дни
Пламен Андреев: Всяка фирма сама да решава дали да слива почивни дни / Строителство градът

Работодателите трябва да определят дали да се сливат празнични с почивни дни с оглед спецификата на бизнеса си. Ролята на правителството би трябвало да се ограничи единствено с обявяването на националните празници за почивни. Това мнение изрази в ефира на Дарик Варна строителният предприемач Пламен Андреев по повод искането на бизнеса да се забранят дългите почивки. Отражението върху дисциплината на работниците е по-пагубно, отколкото преките загуби за една фирма, които се получават при сливане на почивни с празнични дни, обясни бизнесменът.

„Ако на работника трябва да му се даде време за почивка, нека да го има, но да не се отработва. Когато тези дни са концентрирани в рамките на 5-6 дни веднъж годишно, това не е проблем“, смята Андреев, за когото работят 600 души.

„Първо трябва да мислим за работата и после за почивката, тъй като икономиката ни не е нито френска, нито италианска или германска. Освен че бизнесът страда заради загуби, основен проблем е нарушеният ритъм на работа. Дългите почивки се отразяват и при сформиране на заплатите. Работниците си получават парите от фирмата, не от правителството“, коментира Пламен Андреев.

Според него практиката да се отработва в съботни дни е напълно порочна и неефективна.

„Съботата е ден за почивка. Когато се отработва, човек е настроен да не прави кой знае какво. Работодателите пускат работниците по-рано, а някои дори не ги викат, за да се пестят консумативи. Ако някой иска да слива поредица почивни дни, има си годишна отпуска. Да не говорим, че при сливане на почивни дни работниците си добавят още от отпуската, което на годишна база е един дълъг период“, посочи варненският бизнесмен.

Туризмът печели, призна Андреев, но уточни, че става въпрос за малък процент печалби в сравнение със загубите на бизнеса в масовия случай.