Оставен без надзор питбул нападна жена на оживена улица във Варна, съобщава NOVAСобственикът на кучето е избягал от мястото на инцидента, а полицията вече го издирва.

Снощи около 19:00ч. Илка Антонова разхожда кучето си. Тогава внезапно ги напада питбул.„Директно скочи с ръмжане. При първия опит да скочи върху кучето, успях да избутам питбула с крак. Започнах да крещя, защото нямаше стопанин на близо. Кучето беше свободно пуснато, без каишка, без повод, без абсолютно никакъв надзор”, разказва тя.

Управителката на близкото заведение Силвия Танчева  чува виковете на жената и се притичва на помощ. „Като видях, че е била ухапана, отидох с материали от първа необходимост за нейната рана”, казва тя.

Според очевидци собственикът на питбула, който е бил и клиент в заведението, не е реагирал адекватно.

„Беше толкова спокоен, само си го хвана за каишката. Погледна ме в очите и ми каза: „Спокойно, той ще те пусне”, коментира Илка Антонова
След инцидента мъжът е избягал от мястото с кучето си, а жената подава жалба в полицията. От Общината отчитат, че случаите от такъв тип са често явление.

„Доста често получаваме сигнали за животни от тази порода. Всички знаем, че те са агресивни по природа и безотговорното отношение на техните собственици е повече от порицаемо. Ако бъде установен гражданин, който разхожда домашния си любимец без повод или без намордник, и двата нормативни акта предвиждат глоба от 100 лв.”, заяви Тодор Иванов – зам.-кмет на Варна.

Пострадалата жена споделя, че не животните, а хората са причина за подобни инциденти. „Нямам нищо против питбулите, хъскитата, родвайлерите или което и да е. Имам против това, хората да не си държат кучетата на повод в града”, казва тя.
nova.bg