Пияният и дрогиран шофьор на училищен автобус, който беше спипан във Варна, е трябвало да отпътува с 35 деца от първи до трети клас. Всички те са възпитаници на училището „Васил Априлов” в морския град. 

„Училището организира екскурзии по наредба, като изисква документи. Това означава, че ние можем да контролираме единствено документално нещата. Имаме лиценза на туроператора, лиценза на транспортната фирма. Знаем документално годините на автобуса, който превозва децата и правоспособността на шофьора. Дотук се свеждат нашите компетенции”, обясни пред NOVA директорът на училище „Васил Априлов” Албена Комитова. 

Хванаха пиян и дрогиран шофьор на автобус, преди да потегли с деца на екскурзия

Проверката на водача открила забранените вещества минути преди автобусът с учениците да тръгне на екскурзия. 41-годишният мъж беше вкаран в ареста за 24 часа. Въпреки инцидента децата са тръгнали на екскурзията с друг шофьор.

От Районната прокуратура работят по случая. Оказва се, че шофьорът има 14 предишни провинения, две от които са за шофиране в нетрезво състояние. От полицията не дават подробности дали автобусът е на самата фирма „Алина тур” или самата фирма е наела чужд автобус.

„Преди от Регионалното управление по образованието да дадем разрешение за пътуване на ученически автобус, трябва да съобразим изискванията на четири закона и две наредби”, коментира шефът на Регионалното управление по образованието във Варна Венцислава Генова.

По думите й от 2016 г. съществува специален механизъм за информиране между Регионалното управление по образованието и полицията в онлайн форма за предстоящо пътуване на ученици в страната.