Петър Сеферов: Пристанището и градът си пречат, трябва да се построи интермодален терминал
Петър Сеферов: Пристанището и градът си пречат, трябва да се построи интермодален терминал / DarikNews.bg и Пристанище Варна
Петър Сеферов:
79836
Петър Сеферов:
  • Петър Сеферов:

Пристанище „Варна Изток“ пречи на развитието на града, както и той на него и трябва да бъде намерен начин да се построи нов интермодален терминал. Това може да стане чрез инвестиции на държавата или чрез концесионер, заяви в интервю за Дарик по повод 109-годишнината на Порта Петър Сеферов, изпълнителен директор на държавното предприятие от февруари тази година.

Петър Сеферов: Пристанището и градът си пречат, трябва да се построи интермодален терминал
netinfo
„Пристанището технологично много остаря. Част то машините са на 40 години и сме на ръба. Според сегашното законодателство „Варна Изток“ не може да се развива, а съседните пристанища в Бургас и Констанца го правят. Отдавна трябваше да бъде построен нов терминал. Проектирането му трябва да завърши следващата година и държава да вземе решение как да го изгради“, заяви Сеферов. Той добави, че няма информация за започнали процедури за търсене на концесионер.

От началото на годината са обработени 3,6 млн. тона товари, като се отчита ръст с 15 % спрямо същия период на 2014 г. Очакванията са през настоящата година през порта да преминат близо 11 млн. тона товари. 11 млн. лв. ще бъдат инвестирани в инфраструктура и в закупуване на нова техника, сред която и 60-тонен кран за „Варна запад“.

Първо и второ кейово място ще бъдат отворени за граждани, когато бъде готов новият  терминал. Дотогава в района ще има свободен достъп само за специални събития като регатата „Тол шипс“. За целта зоната ще бъде облагородена. В нея няма разположени кранове, но тя се използва за съхранение на товари.

Само 11 круизни кораба са заявили, че ще акостират във Варна през този сезон. Причината за намаляването на броя им е обстановката в Украйна и избягването на региона като дестинация.

До няколко седмици трябва да се вземе решение за бъдещето на „Южен поток“, твърди Сеферов, който имал такава информация. Пристанището е едно от одобрените по проекта и има договор, който продължава да действа.

След протестите в началото на годината колективът вече спокоен. Има достатъчно работа и не се предвижда намаление на заплатите, коментира директорът. По думите му той няма нищо общо с никоя партия, въпреки че баща му Иво Сеферов е един от учредителите на АБВ.

Целият разговор е в аудиозоната.