Петър Димитров: Цените тръгват надолу
Петър Димитров: Цените тръгват надолу / netinfo
“Аз се надявам финансовата криза да не засегне България. Много западни експерти очакваха България да “гръмне”, а “гръмнаха” големи западни банки”. Това коментира във Варна министърът на икономиката Петър Димитров, който участва в информационен ден по обявените четири процедури за подбор на проекти по Оперативна програма “Конкурентоспособност”.

По тази процедура могат да кандидатстват юридически лица или еднолични търговци, регистрирани съгласно Търговския закон или Закона за кооперациите. Изискване към кандидатите е да внедряват иновативни продукти, процеси или услуги. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ, който може да получи едно предприятие по тази процедура, е 4 млн. лв., а минималният – 200 хил. лв. За момента интересът към програмата е голям, обяви Димитров.

Според министъра чуждите инвестиции в страната няма да намалеят заради особено благоприятните условия за бизнес у нас. България дори може да спечели от кризата, тъй като банковата й система е стабилна и дава сигурност на инвеститорите, за разлика от други европейски страни, прогнозира министърът. По негови думи у нас може да се развият нови производства, особено в сферата на възобновяемите източници, соларни паркове, вятърни паркове и др.

С около 13,4 процента е сривът на индустриалното производство през август в сравнение с предходния месец. Това са първите симптоми на влияние на финансовата криза върху българската икономика, призна Петър Димитров.

Той обаче се оказа оптимист по отношение на растежа на цените у нас. “Цените по-скоро ще тръгнат надолу. Всичко зависи от платежоспособното търсене. Аз не мисля, че е драма, когато има платежоспособно търсене. По-скоро можем да се просълзим тогава, когато цените тръгнат надолу затова, че няма такова търсене”, коментира министърът.