Песимистът срещу оптимиста - двубоят е тази вечер във Варненския театър
Песимистът срещу оптимиста - двубоят е тази вечер във Варненския театър / Симеон Лютаков

"Песимистът е човек, който превръща възможностите в трудности, а оптимистът е човек, който превръща трудностите във възможности." Това е фраза на Хари Труман, който няма как да е чел или гледал пиеса по Василий Шукшин, но думите му доста добре илюстрират философията на новото представление на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Премиерата на „Гледна точка или Ръбовете на кръга” - постановка на Александър Илинденов ще се играе тази вечер от 18 часа.

В представлението са използвани и текстове на Даниил Хармс и Михаил Жванецкий, освен повестта приказка "Гледна точка" на Шукшин.

Динамичният спектакъл, жанрово определен от режисьора като драматична буфонада, разиграва една и съща ситуация от гледните точки на Песимиста/негативиста и Оптимиста/наивиста, после гледните точки се сменят, а с тях и истините, понякога пък всички говорят и нищо не се разбира... В какво е смисълът? В самата идея за смисъла. В сравнението. Във въпроса дали оптимистичната гледна точка би могла да повлияе върху песимистичната... Дали печелившият модел е този на Песимиста или противоположният на Оптимиста... Екзистенциалната подплата сближава гледните точки от миналото и настоящето, в пресечната територия на които Александър Илинденов търси своите режисьорски решения.

Всеки от зрителите може да открие своята гледна точка в новата пиеса на варненския театър. Или пък да си състави своя собствена, която да се люшка между песимизма и оптимизма като в хореографията на представлението. Ако крайните възгледи на Песимиста (Владислав Виолинов) и Оптимиста (Валентин Митев) ви се сторят прекалено гротескни, не забравяйте, че според Джил Стърн "както оптимистите, така и песимистите имат принос към обществото: оптимистът е създал самолета, а песимистът - парашута." За останалите - обикновените хора, остава реализмът.

Сценографията и костюмите са дело на Тодор Игнатов, музикалният подбор е на Симеон Лютаков, Оник Саркисян и Александър Илинденов. Хореографията е на Татяна Венциславова.

В постановката участват артистите: Милена Кънева, Свилен Стоянов, Биляна Стоева, Петя Петкова, Пламен Георгиев, Николай Божков, Владислав Виолинов, Симеон Лютаков, Мария Гинкова, Валентин Митев, Надежда Радкова, Оник Саркисян, Димитрина Славова.