Перспективите за наличие на газ в Черно море били много добри
Перспективите за наличие на газ в Черно море били много добри / Дарик Варна

Перспективите за наличие на газ в Черно море са много добри. Това се доказва и от значимия интерес на най-голямата компания в света за добив на газ, заяви в Девня министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той отказа да каже дали големите находища на газ, за които говори Бойко Борисов, са в Черно море. «Само на 15-20 километра от североизточната граница на блока, за който в момента върви конкурсът «Хан Аспарух», румънците откриха значително количество газ – между 40 и 80 милиарда куб. м.”, обясни министърът и допълни, че в нашия блок геоложката структура е подобна. По думите му крайният срок за подаване на оферти е 30-ти май, като надеждите на Добрев са до средата на юли да има оценка на офертите, за да започне проучването.

По въпроса за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” министърът разкри, че държавата няма да поеме финансовия риск от тази ивнестиция. Тя ще бъде на базата на проект на компания. Добрев допълни, че има създадена работна група, която в най-кратки срокове ще направи пътна карта за реализирането на проекта.

По отношение на туризма министърът изрази надежди за ръст от над 50 процента. Прогнозите за руския пазар са за 20 на сто увеличение.

Перспективите за наличие на газ в Черно море били много добри
netinfo


Премиерът Бойко Борисов и министрите на икономиката и регионалното развитие Делян Добрев и Лиляна Павлова бяха в Девня за старта на нова производствена линия в завода „Девня Цимент”. Проектът, възлизащ на 160 млн. евро, ще осигури 1000 работни места и трябва да бъде завършен до средата на 2014 г.