Пенсионери от Аксаково с домашни помощници
Пенсионери от Аксаково с домашни помощници / Sofia Photo Agency, архив

47 болни и самотни възрастни хора от Аксаково са били обхвати от социалната услуга „Домашен помощник”. Тя им е била предоставена по 1-годишен европроект на стойност 115 000 лв., реализиран съвместно между местната община и сдружението „Форум гражданско общество”. Услугата приключва в края на месец февруари.

Пенсионерите са получавали ежедневни грижи, включващи почистване на домовете им, помощ при хранене и къпане, пазаруване, извеждане на разходки и плащане на сметки. Възрастните хора е трябвало за плащат месечна такса в размер на около 10 лева, но тя е била поета от бюджета на местната община.  

Общо 21 домашни помощници са били заети по време на проекта. След преминаване на обучение те са получавали възнаграждения с 20 % по-високи от минималната работна заплата. Дейността им е била проверявана всеки месец, като нарушения не са били открити, заяви Борислав Френчев от „Форум гражданско общество”. Организацията подготвя нов социален проект в Община Аксаково, който се очаква да стартира до няколко месеца.