Пчелари от цяла Европа се събират във Варна
Пчелари от цяла Европа се събират във Варна / Sofia Photo Agency, архив

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще открие юбилейния конгрес на Европейската федерация на пчеларските организации „Апиславия". Домакин на събитието, което започва в 10.30 часа, е Фестивалният и конгресен център.

По време на конгреса от 3 до 5 септември във фоайетата на Фестивалния комплекс ще бъде организирано международно изложение на пчеларско оборудване и продажба на пчелни продукти. Ще се проведе и симпозиум, на който ще бъде организирана дискусия по проблемите на пчеларството в Европа, ще бъдат обсъдени предложения за подобряване контрола и повишаване качеството на пчелните продукти на европейските пазари. Ще има дискусия и по много научни доклади по пчеларската наука и практика.

В работата на форума ще вземат участие още президентът на Световната пчеларска организация „Апимондия" - Жил Ратия, президентът на COPA - COGECA по меда към Европейската Комисия - Етиен Бруно, президентът на „Апиславия" Стефан Стефанов, представители на областното и градско ръководство на Варна, много пчелари от цяла Европа и България.

Преди 100 години, в далечната 1910 г., по инициатива на българските пчелари в София се учредява „Всеславянски пчеларски съюз", учредители на който стават пчеларските организации от България, Русия, Сърбия, Чехия, Полша, Силезия, Галиция, Хърватия, Словения, Далмация, Босна, Херцеговина, Черна гора и Моравия. Постепенно това славянско пчеларско сдружение се развива и прераства в Европейска федерация на пчеларските организации, в което към настоящия момент членуват пчеларските организации на България, Белорусия, Гърция, Македония, Полша, Русия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Унгария, Украйна, Турция, Чехия и Института на Апимондия в Букурещ.