Пазарът с панелки умря
Пазарът с панелки умря / Дарик Варна

Нулев е интересът към панелки във Варна, показа проучване на Дарик радио. Въпреки че предлагането на този сегмент жилища се е повишило чувствително и цените им са паднали с до 15 %, никой не купува панелки в морската столица.

Според управителя на агенция за недвижими имоти "Ромел консулт" Нели Георгиева, основната причина за това са банките, които отказват да кредитират жилища в панелни блокове. Кредитират се само тухлени апартаменти и ново строителство, но при повишени изисквания от страна на банките. Понижението на цените на панелните жилища варира и зависи от местоположението и възрастта на панелката, уточни Нели Георгиева. В сравнение със столицата обаче, където спадът на цените на панелките е с до 23%, във Варна те са поевтинели едва 15%.

Според стратегията за енергийна ефективност до 2020 година всички панелки в България трябва да бъдат санирани. Обновяването на панелните жилища ще раздвижи пазара в този сегмент, а цените ще се повишат с до 30%, категоричен е кметът на район "Владислав Варненчик" Добромир Джиков. Скоро във Владиславово ще започне санирането на два от блоковете. Кметът на района е категоричен, че преди следващия отоплителен сезон санирането ще бъде факт. Джиков се надява, че след това още жители на Владиславово ще пожелаят да се включат в програмата. За целта вече е необходимо съгласието на 2/3 от живущите в блока, а не на всички, както беше до сега. Новият закон за етажната собственост дава повече възможности в тази насока, оптимист е Добромир Джиков.

Повече по темата, чуйте от репортажа в звуковия файл.

Темата в снимки е посветена на панелната действителност във Варна.