Пасажерите най-привлекателни за спасителите
Пасажерите най-привлекателни за спасителите / Darik Varna

Най-привлекателни за българските спасители са круизните кораби, посочи Илия Раев, председател на Областния съвет на БЧК-Варна. Той допълни, че причината е високото заплащане, което достига 2000 евро на месец. За сравнение в България един спасител получава месечно възнграждение между 400 и 700 лева.

Тази година впечатлението е, че по-малко спасители търсят работа извън границите на страната, посочи Лаврентий Силов, специалист по водно спасяване. Той допълни, че обикновено за Испания заминават около 30 души, но тази година страната не приема чужди спасители. От Варна всяка година близо 300 студенти заминават да работят като спасители в САЩ, посочи още Силов.

По данни на БЧК новообучените спасители са 115, от които 11 за море. Проверените и разкрити басейни в хотелските комплекси са 70. Охраняемите плажове в града са 21, а неохраняемите са 13. В областта има само 4 охраняеми плажа. Останалите 10 са неохраняеми.

В края на месец юни и началото на юли е направена проверка и е установено, че спасителните постове в комплекс “Златни пясъци” отговарят на изискванията. За миналата година съобразени с нормите са били 6 от 9 поста, а тази година те са 25, посочи Илия Раев.

От Областния съвет на БЧК-Варна посочиха, че самите те осигуряват оборудване за спасителни постове срещу заплащане. Макара с въже с дължина 100 метра струва 135 лева, плавници около 55 лева, а буй 70 лева. Това са само част от нещата, които се изискват по наредба. Общият брой на оборудваните постове в цялата страна е 47, посочиха специалистите.

Сред плажовете, където има сериозен недостиг на постове са Шкорпиловци и Камчия. На първия има 2 поста в протежение на 4 км, а на втория 1 пост при ивица с дължина близо 3500м. Изцяло неохраняеми са плажовете на Паша дере, Фичоза и Галата. Там се очакват удавници, защото варненци масово ги посещават през почивните дни, заяви Илия Раев.

Тази година удавниците са 3 в сравнение с 5 през миналата, каза още председателят на БЧК-Варна. Той допълни, че това говори за по-добра организация на всички, които се грижат за водното спасяване, но има още много проблеми, които трябва да се решат.

БЧК ще помага на институциите, които отговарят за контрола, чрез информативна дейност, каза Илия Раев. Той посочи, че това ще става чрез пускането на катера на БЧК. От водата той ще следи за нередности и след това ще бъде подавана информация към съответните институции. БЧК не отговаря за дейността на спасителите. Това е грижа на наемателите на плажовете, посочи Раев.