Парламентарните избори във Варна: Лидери срещу Лекари
Парламентарните избори във Варна: Лидери срещу Лекари / netinfo

Лидери срещу лекари – това ще е предизборната битка във Варна до 5 юли, когато ще трябва да избираме най-добрия или най-малкото зло.
Нито една прогноза за подредбата на листите в морската столица не се сбъдна на 100%. Дори и на половината не познаха политическите експерти. Днес, часове след регистрацията на листите в РИК, картинката на политическата мозайка е вълнуваща. Толкова вълнуваща, че едва ли процентите от евровота ще бъдат повторени.
Битката във Варна няма да е просто варненска. Тя ще се води на национално ниво. Варненските играчи ще играят не само за морската столица – градът, чийто резултати по избори са по презумция знакови. Те ще играят за националната власт. Защото, който победи във Варна, ще е победител в очите на цяла България.
Защо Лидери срещу Лекари ли...
Защото във Варна ще се сблъскат партийни водачи от най-високо ниво с уважавани медици с висок ценз в професията си и в обществото.
Лидерът на БСП Сергей Станишев ще се опита да консолидира вота на ляво мислещите хора от областта. Задачата му е тежка. Коалиция за България финишира трета на евровота във Варна – поражение, което трудно се преглъща. А на Станишев ще му се наложи да преглътне и освиркванията на стадион „Тича” и да продължи напред. Нещо, което може и да се случи, ако кампанията на червените бъде разумна и целенасочена. В БСП могат и да са разумни всъщност... Визирам мажоритарния кандидат на червената коалиция във Варна - проф. Анелия Клисарова. Ректор на Медицинския университет, интелигентна и дейна жена - тя е безспорна личност както в партията си, така и в професията си. В листата на БСП още едно знаково име на варненски лекар прави впечатление – това на доц. Лидия Петкова, директор на МБАЛ „Св. Анна”.
Големите печеливши – ГЕРБ – заложиха във Варна също на лидер и лекар. Лидерът Цветан Цветанов води пропорционалната листа на герберите, следван от областния лидер на партията Павел Димитров, а мажоритарният кандидат е заместникът на Лидия Петкова – д-р Красимир Петров.
Проф. Димитър Камбуров е другият медик, който е поставен на челно място във Варна. Професорът е мажоритарният кандидат на Синята коалиция и водач на листата им. Негова е задачата да „излекува” резултата на сините във Варна, който на евровота беше едва 6,3%. Втори в тази листа е Александър Йорданов, който спечели вътрешния вот на варненските седесари, но като че ли няма да успее да спечели повече симпатии у варненци.
Доктор има и в листата на „Лидер”, макар и на трето място. Д-р Ивайло Бояджиев е една от изненадите в листите, тъй като понастоящем той е общински съветник на партия „Атака”. Очевидно обаче докторът е избрал да бъде подгласник на един от председателите на „Новото време” – Красен Кралев. Който също е лекар, макар и по образование. Той дори е студент както на проф. Клисарова, така и на проф. Камбуров. Така че, спокойно можем да кажем, че в Лидер са заложили също на лекар. Втори след д-р Красен Кралев се нарежда Людмил Бучев, регионален координатор на партията на Ковачки за Североизточна България.
Лидерът на Атака Волен Сидеров избра да води две листи – в Бургас и Варна. И ако за Бургас това водачество изглеждаше логично, за Варна означава само едно – Волен иска да се сблъска челно с най-големите. Пък и да награди своите за изключителния резултат на евровота. Мажоритарният кандидат на Атака не е лекар (а това вече се превръща в изключение за Варна), но пък е новият изключително деен и млад областен лидер на партията – Димитър Карбов. Той е и втори в листата на Атака, така че отсега можем да го поздравим с депутатско място. На трето място виждаме друг виден атакист – Камен Петков.

След стресиращата (поне за мен) информация, че Ред, законност и справедливост ще се явяват на изборите с ВМРО, дойде и другата изненада от партията на Яне. Димитър Димитров (простете, Корназов) води листа в Добрич, а във Варна е на второ място след Димитър Абаджиев, една от малкото „десни ръце” на Янев. Трети в листата е Камен Каменов, който беше председател на предизборния щаб на РЗС за евроизборите. Ясно е, че ако РЗС продължава агресивната си кампания, бившият девненски кмет Димитър Корназов отново ще кове закони в Народното събрание. ВМРО очевидно няма да бъдат фактор в морската столица на тези избори.
Водач на листата на ДПС във Варна отново ще е Йордан Цонев. Заместник председател на партията на Доган и един от икономическите експерти, той със сигурност ще спечели мандат, ако резултатът на ДПС от евровота във Варна се повтори и на 5 юли. ДПС не излъчват мажоритарен кандидат тук, а това е нещо, което ни кара да гадаем (но не чак толкова много) за кого ще гласува електоратът на Доган мажоритарно. Докторът в ДПС се нарича Янко Станев. В листата или извън нея, той вече е в борбата  - не се съмнявайте в това.
Не съм забравила за НДСВ. Тук лекари начело нямаме, но нямаме и изненади. Може би единствено за водача на жълтите можем да кажем, че е бил най-сигурният водач на листа във Варна. Николай Василев е и мажоритарният кандидат на НДСВ в нашия град. И макар че не е нито партиен лидер, нито доктор, той е един от най-знаковите варненци във властта.  И е амбициран да победи в мажоринарния вот, а в пропорционалния да вземе сребърен медал. В НДСВ има доста спортен хъс. Не само заради доброто представяне на евровота. На трето масто в жълтата листа виждаме Пламен Константинов – чест за волейболната столица на България – Варна.
Лидери (начело с Премиера), Лекари и един Министър, да не забравяме и Мъжа на годината – капитана на волейболистите ни..... Това е битката във Варна. Шпаги и скалпели ще се кръстосват до 5 юли. А тогава.... Всички ще са вперили погледи във варненските проценти.
Защото именно варненци диктуват от години политическите тенденции в страната.