Парите за флота намалели драстично
Парите за флота намалели драстично / netinfo
Парите за флота през тази година в сравнение с минали са намалели драстично, алармира началникът на Военноморските сили вицеадмирал Минко Кавалджиев. Той обаче не пожела да се съобщи цифри. Въпреки ограниченото финансиране Кавалджиев се похвали, че планираните учения са се състояли и подготовка на военнослужещите е на ниво. Пълната професионализация на личния състав е позволила тя да се извърши и с ограничено финансиране.

Военноморските сили ще отбележат своята 128 годишнина с множество прояви от днес до 13 август в градовете Варна, Бургас, Русе и Каварна. В морската столица ще се проведе спартакиада по морски спортове, държавното първенство по ветроходство и плувният маратон “Галата - Варна”. За втори пореден път по случай празника на ВМС ще бъде реновиран морски фар. Миналата година беше реконструиран фарът в Шабла, а тази година – кулата на Калиакра.

Американският кораб „Форест Шърман”, клас разрушител, акостира днес на Морска гара Варна. Той е оборудван с най-смъртоносния арсенал, който някога е използван по море, състоящ се от ракети тип земя-въздух и земя-земя, торпеда, 5-инчово оръдие и средства за електронни смущения и заблуди. Корабът ще остане на Морска гара до неделя, като екипажът ще посети Домa за медико - социални грижи за деца в квартал „Виница” и ще изиграе футболен мач с български моряци.

Два десантни гръцки кораба пристигат още утре във Варна. Те ще могат да бъдат разгледани от посетители в неделя от 11 до 13 часа.

По време на празниците на ВМС във Варна ще акостират италиански и ирладски кораби.