Пари от върнатите бонуси за лечението на Станислава
Пари от върнатите бонуси за лечението на Станислава / снимка: Impact Press Group

С решение на Министерски съвет за лечение на варненката Станислава Христова се отпускат 31 000 лева. Средствата се осигуряват от разкритата в БНБ сметка с върнатите от висши държавни служители бонуси, съобщават от правителствената пресслужба.

Бременната 27-годишна варненка беше приета в местната болница „Света Марина” с тежък мозъчен кръвоизлив. На пациентката беше приложен животоспасяващ ендоваскуларен метод на лечение с платинени спирали. Това беше единственият възможен метод за излекуванто й, без усложнение за плода. Ендоваскуларната процедура се заплаща от Здравната каса, но медицинските изделия за извършване на процедурата се заплащат от пациентите. С решението на Министерски съвет се осигуряват средства за спирали, стентове и емболизационни материали.

Станислава вече е изписана от болница "Света Марина". От лечебното заведение уточниха, че 27-годишната варненка е пусната за домашно лечение в края на миналата седмица.

На днешното си редовно заседание Правителството реши да отпусне 31 000 лева и на Силвия Петрова. С тях ще бъде продължено лечението й, като на няколко поредни етапа ще бъде приложена ендоваскуларна процедура. Родителите на Петрова са осигурили заплащането на първата процедура, но нямат финансови възможности за закупуване на медицинските изделия за извършване на спешните и животоспасяващи процедури.