Паметникът на българо-съветската дружба ще става център за изкуства
Паметникът на българо-съветската дружба ще става център за изкуства / Дарик Варна, архив
Паметникът на българо-съветската дружба ще става център за изкуства
91216
Паметникът на българо-съветската дружба ще става център за изкуства
  • Паметникът на българо-съветската дружба ще става център за изкуства

Паметникът на българо-съветската дружба във Варна може да бъде превърнат в център за изкуства. Това ще се случи, ако бъде спечелен проект, с който се търси финансиране по програмата „Хоризонт 2020”. Нейният бюджет е 2 млн. евро, а останалите кандидати са градовете Солун и Нюрнберг. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик Биляна Раева – представител на общината в Брюксел и член на борда на сдружението, което реализира програмата за Европейска младежка столица 2017.   

Ако проектът бъде реализиран, той ще бъде част от инфраструктурата за домакинството на Варна. Амбициите на организаторите са в града бъдат изградени също скейт парк и инкубатор за бизнес идеи. Във варненския квартал „Аспарухово” ще бъде създаден Черноморски младежки център, в който ще се обучават младежки лидери.

„Фокусът на домакинството ни ще бъде върху социалните иновации и предприемачество. Искаме да бъдем припознати като място за създаване на успешен бизнес”, коментира Раева. Тя добави, че през следващата година във Варна ще има и много мащабни културни и спортни събития.

Бюджетът за домакинството на Варна е близо 5 млн. евро. От тях 43 % са осигурени от Община Варна, а останалата част от сумата трябва да бъде осигурена от спечелени проекти, спонсори, както и от приходи от събития.

Биляна Раева даде за пример азербайджанския град Ганджа, който е тазгодишната Европейска младежка столица. За домакинството са отговаряли четирима министри, а бюджетът е бил 10 млн. евро за изграждане на младежка инфраструктура и 1,5 млн. евро за проекти.

Хиляди младежи са присъствали на церемонията в Двореца на културата и спорта вчера, на която беше обявена Младежката столица на Европа за 2019-та година – Нови Сад, Сърбия. Градът кандидатства за трети път, а Варна ще си партнира с него по съвместни проекти в следващите години.

Целият разговор с Биляна Раева е в прикаченото аудио.