Паметникът на Българо-Съветската  дружба осъмна „разкрасен”
Паметникът на Българо-Съветската дружба осъмна „разкрасен” / снимки: Дарик Варна

Най-големият паметник във Варна - този на Българо-Съветската дружба, осъмна „разкрасен" в сряда. Неизвестен автор е сложил разноцветни качулки от плат на трите жени в композицията.Самите бетонни фигури са високи 11.5 метра и се намират на повече от 10 метра от основата, което подсказва, че операцията на тайния засега творец е била доста опасна.

„Произведението" не е подписано, няма написано и послание.

Паметникът на БългароСъветската  дружба осъмна разкрасен
netinfo

Предполага се, че акцията по разкрасяване на монумента е израз на протест срещу присъдите на трите момичета от руската пънк група „Пуси Райът" (Pussy Riot), които бяха вкарани в затвора за 2 години заради "молитва" срещу Владимир Путин в катедрала в Москва.

Преди по-малко от седмица подобни разницветни качулки бяха сложени на главите на войниците от Паметника на съветската армия в София. Посланието на цветните качулки бе адресирано до посолството на Русия, българското правителство, парламента и медиите. "Група човеци", както се подписаха извършителите на акта, целят да приковат вниманието върху процеса и невинността на трите млади жени. Според тях чрез съдебния процес се пречи на свободата на словото.

Символът на Българо-Съветската дружба е най-големия паметник във Варна. Намира се на 110 метра надморска височина на могилата Турна тепе. Построеният в средата на 70-те години монумент е висок 23 и широк 48 метра. При изграждането му са изляти 10 000 тона бетон. В мегаструктурата са вградени и 1000 тона арматурно желязо. От 1989 г. паметникът не се поддържа.

Паметникът на БългароСъветската  дружба осъмна разкрасен
netinfo

През 2009г. в основата на паметника бяха издигнати двете най-високи знамена в Европа. Пилоните се извисяват на 52 метра, а на тях се веят знамената на България и Европейския съюз.