Палечка с награда от феста в Пловдив
Палечка с награда от феста в Пловдив / netinfo
Спектакълът „Палечка” на Варненския куклен театър е отличен с наградата на чуждестранното жури на приключилия в Пловдив фестивал „Двама са малко – трима са много”. Варненската трупа спечели отличието за най-добра визия на детско представление в лицето на сценографа Мариета Големехова. Наградата бе връчена от Саймън Уонг, председател на UNIMA за Китай и директор на Университета за куклено изкуство в Хонконг.

Това не е първата награда в сценичната история на „Палечка”. Миналата година той е представен на ХV Международен фестивал на кулените театри в Шанхай, Китай, където е отличен с наградата за изключителен спектакъл сред продукцията на 50 гостуващи театри. Също миналата година „Палечка” събра овациите на публиката и на VІ Азиатски международнен куклен фестивал в Тайпе, Тайван. На последното издания на Международния фестивал „Златният делфин” във Варна „Палечка” е отличен с наградата за сценография в лицето на Мариета Големехова и с наградата за женска рола в лицето на Евгения Василева.

“Палечка” е спектакъл без думи, създаден по едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Създаден изцяло върху музика, издържан в стила на времето на автора, спектакълът е уникално пътешествие в света на реалното и вълшебното. Сценарият и постановката са дело на Вера Стойкова, музиката е на известния музикант Нелко Коларов. В спектакъла участват Диана Цолевска, Галин Гинев, Евгения Василева, Боян Стоянов и Вера Стойкова.