Пак не се знае кой е кмет на Варна, имало два варианта
Пак не се знае кой е кмет на Варна, имало два варианта / Колаж: Varnautre.bg

Общинският съвет във Варна ще обжалва определението на Варненския административен съд за възстановяване на положението преди „предварителното изпълнение”, с което постановява арх. Димитър Николов да бъде отстранен от поста временен кмет на Варна. Това съобщи временно изпълняващият длъжността председател на местния парламент Владимир Тонев.

Според юристите на общинската администрация легитимен кмет на морската столица е доц. Христо Бозов. Правистите на Общинския съвет обаче са на мнение, че това е арх. Димитър Николов.

Доц. Бозов е обжалвал три от решенията на местния парламент - за отмяна на избора му като временно изпълняващ длъжността градоначалник, за избора на Николов за временен кмет и за допускане на предварително изпълнение на решението за избор на архитекта. Последните две жалби на медика са недопустими, тъй като липсва правен интерес и той не е страна по спора, обясни Владимир Тонев.

Поради тези мотиви днес е изпратена жалба до Върховния административен съд, който ще вземе окончателно решение кой е легитимният кмет на Варна.

Все още се водят разговори с групите в Общинския съвет дали на предстоящата сесия в сряда ще бъде разглеждан въпросът за потвърждаване на решението за избора на арх. Николов.

В момента доц. Христо Бозов е в отпуск, който ще продължи до 23 май, а своите правомощия е прехвърлил на единствения заместник-кмет в общината Богдан Караденчев. Арх. Николов пък не е получил заповедта, с която доцентът го уволни, тъй като е в болничен.