Отвлечените моряци знаели как да се държат с пиратите
Отвлечените моряци знаели как да се държат с пиратите / cнимка: vesseltracker.com
Отвлечените моряци знаели как да се държат с пиратите
24748
Отвлечените моряци знаели как да се държат с пиратите
  • Отвлечените моряци знаели как да се държат с пиратите

Сомалийските пирати, похитили корабите „Сейнт Джеймс Парк" и „Ейжън Глори" с общо 13 българи на борда, все още не са влезли във връзка с корабособствениците. Очакванията са те да обявят исканията си днес, заяви пред Дарик капитан Продан Раданов, управител на фирма „Зодиак шипинг". До края на деня се очаква „Ейжън Глори" да акостира в пристанище, контролирано от сомалийските пирати.

Размерът на откупа зависи от стойността на кораба и броя на екипажа. Пиратите са заинтересовани единствено да вземат парите и това да стане максимално бързо. Те нямат интерес моряците да пострадат. Инцидентите най-често стават, ако някой от екипажа не издържи физически или реагира нервно. Има случаи, когато от напрежение моряците получават инфаркт. Те са инструктирани как да се държат в случай, че бъдат похитени. Всяка компания има собствени правила, които са конфиденциални, добави още Раданов.

Между различните сомалийски кланове има конкуренция и когато някоя банда отвлече кораб – тя бърза да качи на него собствена охрана, за да избегне атака от конкурентна групировка. Пиратите плячкосват багажа на екипажа и част от товара, когато това е възможно. Според Раданов при силна международна воля проблемът с отвличанията може да бъде разрешен с повече твърдост. Годишният оборот от престъпния бизнес възлиза на 120 млн. долара, но размерът може и да е по-голям, защото собствениците не са заинтересовани да кажат каква сума са платили.

Интервюто с капитан Продан Раданов може да чуете в звуковия файл.