Отварят пътя през „Трифон Зарезан”
Отварят пътя през „Трифон Зарезан” / Дарик Варна, архив

Естакада от около 400 м ще бъде построена в местността „Трифон Зарезан”. Освен пътно платно ще има също пешеходна зона и велоалея, съобщи кметът Кирил Йорданов. Съоръжението ще бъде изградено с държавни пари и по технология, която гарантира стабилността му. Освен че пътят ще бъде възстановен, ще бъде укрепен и свлачищният район, допълни градоначалникът.

Министерството на финансите се е ангажирало да осигури предполагаемите на този етап 13 млн. лева, а кметската администрация ще организира процедурата за избор на проектант и изпълнител, както и изработването на проекта.

Заради свлачището панорамният път Варна – Златни пясъци, в участъка между х-л „Журналист” и Ривиера, повече от шест години е затворен.

Добрата новина е, че активизиралото се в местността „Св. Никола” свлачище вече е стабилизирано. Предприетите през последните седмици действия по осушаване и отводняване на района са дали добри резултати. Въпреки това понататъшните изследвания и времето изискват нови вложения и мерки за укрепване на местността, каза градоначалникът.

За възстановяване на три участъка в града са отпуснати 220 хил. лева, съобщи още Кирил Йорданов. Работата е започнала в района на ул. „Младежка” и бул. „Република”, както и по улица в местността „Св. Никола”, където има разкрита газопроводна тръба. Екипи работят и за възстановяване на пропадането по пътя Варна – Виница, в района на бившето военно поделение.