документ подпис ръка химикал договор
документ подпис ръка химикал договор / ThinkStock/Getty Images
Гражданите, които искат да се възползват от помощта, трябва да отговарят на определени условия

Център за споделяне и подпомагане на работещи граждански инициативи и практики ще отвори във Варна. Той ще се намира в споделена работна зала „Кубрик“, на ул. „Сава Радулов“ 14, и онлайн на ecovarna.info.

В работната зала „Кубрик” ще се провеждат различни тематични срещи с граждани, на които ще се търсят обществени групи желаещи да решат местен проблем.

Гражданите, които искат да се възползват от помощта на центъра, трябва да отговарят на определени условия, допълни Илиян Илиев. На първо място предложената идея трябва да бъде подкрепена от група хора, а не само от един човек. Всички, които се ангажират с решаването на проблема  ще трябва да отделят достатъчно от  личното си време, а не да очакват, че след като го споделят той ще бъде решен от екипа на центъра. Всяка гражданска група трябва да има координатор и всеки активен гражданин да бъде готов да отделя лични средства за решаването на проблема, допълни Илиян Илиев.

От своя страна екипът на центъра ще проведе специални консултации, на които да се потърсят и отстранят всички слабости по гражданската инициатива. Конкретния въпрос ще бъде проучен от юрист, който също ще консултира хората. Ще има и експерт, който да осъществява връзката с медиите и да популяризира чрез тях гражданската инициатива.

Проектът е с продължителност 33 месеца. Изпълнява се с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Основната му цел е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото
БНР