Отрязаха идеята за възстановяване на общинския фонд за инвитро
Отрязаха идеята за възстановяване на общинския фонд за инвитро / sxc.hu, архив

Общинските съветници от здравната комисия решиха националната програма за инвитро процедури да не бъде дублирана от общинска. Идеята за възобновяване на финансирането от местнаха хазна бе на общинския съветник Костадин Костадинов. Той поиска за целта да бъдат отпуснати 100 000 лева.

Варненските избраници се обединиха около мнението, че е по-добре парите да отидат за закупуване на ехограф за родилното отделение на болница „Св. Анна”, както и за доставяне на апаратура за съхраняване на детското здраве.

„Община Варна не е толкова богата, за да дава пари за държавно финансирани дейности. Реанимацията на „Св. Анна” например разполага със стар бронхоскоп, който е животоспасяващ и служи за интубиране на деца с чужди тела, попаднали в дихателните пътища. Ако имаме тези пари, по-добре да ги дадем за нова апаратура”, коментира съветникът от БСП доц. Лидия Петкова.

Двойки, при които се получи забавяне на финансирането на инвитро процедури, или по някаква причина не могат да достигнат до услугата, да имат шанс за общинска помощ, решиха още съветниците.

За пореден път съветникът Ивайло Бояджиев повдигна въпроса за играждането на пречиствателна станция на Тубдиспансера. По този повод градските парламентаристи ще изискат становище от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ до каква степен сегашната станция успява да се справи с дезактивирането на биологични отпадъци. За нова ще са необходими около 85 хил. лева, а за биологично стъпало – 15-20 хил. лева.