Отровна е и втората партида гамбийски фъстъци
Отровна е и втората партида гамбийски фъстъци / netinfo
Ядките от втората партида сурови фъстъци, внос от Гамбия, също са токсични. Това стана ясно след анализ на задържаните на пристанище Варна-Запад над 35 тона вносни фъстъци.

След анализ на пробите, взети от двата контейнера с гамбийски фъстъци, са констатирани стойности на афлатоксини около 30 пъти над нормалните, сочат резултатите от анализа на РИОКОЗ-Варна.

Канцерогенните за човешкия организъм фъстъци са поставени под възбрана и ако до 60 дни фирмата-собственик "Прима Агро" не ги потърси, ще бъдат унищожени, заявиха от здравната инспекция.

Това е втората партида токсични ядки, внос от Гамбия. Стоката с общо тегло над 35 тона пристигна на варненското пристанище в сряда с кораба "Мерск Арун".

Първата партида, внесена на 6 януари, изчезна мистериозно 6 дни по-късно от склад във варненското село Каменар. Предполага се, че над 70 тона отровни фъстъци са попаднали в търговската мрежа на страната ни.

59 обекта с хранителни стоки във Варна и областта се проверяват от инспекторите от РИОКОЗ. Още около 200 обекта ще бъдат проверени и ще се вземат проби от фъстъците в тях.