Отпускат до 14 000 лв. на майки с репродуктивни проблеми
Отпускат до 14 000 лв. на майки с репродуктивни проблеми / Dariknews.bg

14 000 лв.от общинската инвитро програма ще бъдат отпуснати на 7 майки за дейности и изследвания по асистирана репродукция. Това решиха на днешното си заседание съветниците от комисията по здравеопазване.

Комисията по репродуктивните проблеми е отсяла кандидатите за финансиране на свое заседание през юли. Седем от всички 10 майки, които са подали необходимите документи, ще получат до 2000 лв. за необходимите им изследвания. Директорът на общинската дирекция „Здравеопазване“д-р Миглена Бояджиева заяви, че три от кандидатките не отговарят на условията и заради това им е отказана помощ.

Комисията по здравеопазване разгледа и писмо от управителя на Очна болница д-р Руслан Тошев, в което той посочва нуждата от закупуване на съвременен офталмологичен микроскоп на стойност 195 000 лв. Ако микроскопът не бъде доставен, болницата няма да може да изпълни поетите ангажименти към НЗОК и няма да сключи нов договор със Здравната каса.

В писмото си д-р Тошев посочва, че в бюджета на Варна за настоящата година са предвидени 85 000 лв. за апаратура на болницата, но те са крайно недостатъчни за закупуването на подобен микроскоп. През 2013 г. в бюджета за здравеопазване са били предвидени именно 195 000 лв. за необходимата апаратура, но в крайна сметка парите така и не са били отпуснати.

Съветниците от ресорната комисия препратиха писмото с положително становище до комисията по финанси, като предложиха апаратурата да бъде закупена на разсрочено плащане.