Отново румънско нашествие по Черноморието
Отново румънско нашествие по Черноморието / netinfo
Около 10 000 румънски туристи се отправиха този уикенд към българското Черноморие, за да прекарат четирите почивни дни по случай 1 май, предаде Франс прес.

Докато румънците заминават масово за България, половината от хотелите по румънското Черноморие все още са затворени, което е показателно за състоянието туристическия сектор. От 1990 г. румънците възприемат 1 май, Деня на труда, като начало на летния сезон. Това не се отнася за румънските хотелиери, повечето от които отварят хотелите си едва в началото на юни.

"Това е порочен кръг. Шефовете на хотели си правят сметка и се страхуват да рискуват. Тази година можеха да спечелят. Защо българите могат да го правят, а ние не?", пита Траян Бадулеску, говорител на Асоциацията на туристическите агенции.

Масовото посещение на българското Черноморие от румънци започна през 2005 г. и се очаква то да достигне връхната си точка през тази година заради отпадналите формалности по границите след влизането на двете страни в Европейския съюз.

Първите румънски туристи, пристигнали в Албена, изразиха задоволство от условията в курорта. "Сто евро за тридневен престой в хотел с четири звезди е супер. В Румъния щеше да е много по-скъпо", казва млада румънка с дете на ръце.

Според цените, обявени в румънските туристически агенции, подобен престой в Мамая, смятана за перлата на румънското Черноморие, струва три пъти повече.