Отмениха бедственото положение в Провадия, хората се върнаха по домовете си
Отмениха бедственото положение в Провадия, хората се върнаха по домовете си / provadiadnes.com

Частичното бедствено положение в Провадия е отменено и хората, които бяха евакуирани, са се върнали по домовете си. Това съобщи за Дарик кметът на общината Филчо Филев. То беше обявено на 4 декември миналата година заради опасно надвиснала скала над къщи в южната част на града.

„Останаха 7-8 огромни скални къса, които трябва да бъдат разрушени, но те са на ската и са стабилни. Единият е около 90 кубически метра, другият е над 110. Има и няколко по над 20 кубически метра“, обясни кметът.

В момента скалните късове се разрушават от алпинисти. На мястото работят шест души, но дейностите по обезопасяване на скалния венец се бавят заради дъждовете.

„Точно на това място, на което се работи, няма опасност. Но от едната страна на Провадия има три километра скален венец, от другата – четири. Никой не може да каже кога и какво би се случило“, коментира Филев.

Макар че жителите на Провадия са свикнали със ситуацията, тъй като градът е разположен в подножието на скални венци, след подобни инциденти има страх у тях, коментира той.

Кметът има уверение, че средствата, необходими за укрепване и обезопасяване на ската, ще бъдат възстановени от държавата.