Отложиха делото срещу капитан Собаджиев
Отложиха делото срещу капитан Собаджиев / netinfo

Делото срещу варненския капитан Светлозар Собаджиев, който повече от две години лежи в панамски затвор заради трафик на дрога, е отложено за 25 юни, съобщават в социалната мрежа Фейсбук от инициативния комитет, създаден в подкрепа на моряка.

Процесът срещу него трябваше да започне вчера в 19 часа българско време с предварително изслушване пред съдия. Магистратът трябваше да прецени дали има достатъчно доказателства за образуване на дело или българският капитан ще бъде освободен.

Заради техническа грешка, вероятно от страна на управата на панамския затвор "Ла Хоя", на капитан Светлозар Собаджиев не е бил осигурен транспорт от затвора до съда в град Колон (разстоянието е около 80 км.). Това е наложило отлагане на делото с около месец.

Вероятно става въпрос за ниско ниво на организация в правосъдната система на Панама, тъй като наскоро делото на хърватски моряци там е било отложено поради същата причина - неосигурен транспорт от затвора до съда. Това коментира пред Дарик Димитър Димитров, председател на Българската асоциация на морските капитани. Според него е добър знак това, че делото срещу капитан Собаджиев е отложено за 25 юни, тъй като на тази дата се чества Международния ден на моряка.

Капитан Светлозар Собаджиев беше задържан в Панама на 28 март 2011 г. На борда на кораба, управляван от варненеца - „Маас Трейдър", бяха открити около 150 кг. наркотици. След няколкодневни разпити целият екипаж на плаващия под холандски флаг съд беше освободен, с изключение на българина.