Отлагат Парада на ветрилата заради силен вятър
Отлагат Парада на ветрилата заради силен вятър / Дарик Варна, архив

Заради силния вятър Парадът на ветрилата на регатата Tall Ships се отлага за по-късен час. Най-зрелищната част от международната ветроходна надпревара ще се проведе в 16,00 часа, съобщиха организаторите.

В момента вятърът е със сила 12 метра в секунда. Това е и причина пристанище Варна Изток да бъде затворено за маневриране.

Очаква се платноходите да започнат изнасянето от порта към 14,00 часа.

Най-зрелищната част от Международната ветроходна регата Tall Ships трябваше да започне в 13 часа. Ветроходите, които са във Варна, ще издуят платна във Варненския залив, като поздрав към жителите и гостите на града.

Начело на ветроходната флотилия ще застане българската баркентина "Калиакра", следвана от руската яхта „Акела". След тях ще са „Витяз", „Ариел" и „Роял Хелена", следвани от „Надежда", "Адорнате" и "Атила". В Парада ще се включи и военният кораб 206. Последни от варненското пристанище ще излязат „Погорие", „Мир" и най-големия ветроход, участник в регата тази година - „Крузенщерн".

Парадът на ветрилата ще сложи край на поредното варненско домакинство на най-значимото морско състезание в света. Предишните бяха през 2010 г. и 2014 г. За първи път обаче Варна е последна спирка в престижната регата. Преди това ветроходната флотилия премина през Констанца, Новоросийск и Сочи.

Гларусът, който е символ на регатата Tall Ships във Варна, пристигна навреме за изпращането на ветроходите за участие в Парада на ветрилата, но това не се случи поради силния поривист западен вятър. Въпреки всичко, Гларусът остана в офиса на лейджър офисърите, като през цялото време правеше компания на доброволците, но не пропусна да позира и за интервю с ръководителите на регатата. На стълбите той посрещна гордо председателя на организационния комитет кап. Тома Томов, заедно с шефа на регатата Робин Хюргрьоне.

Отлагат Парада на ветрилата заради силен вятър
netinfo

След това позира заедно с тях пред камерите на националните телевизии. Всъщност интервюто завърши неочаквано. Гларусът грабна микрофона от журналиста и го глътна. Събралите се наоколо доброволци и организатори останаха изумени, като в същото време са забавляваха на странното хрумване.

Отлагат Парада на ветрилата заради силен вятър
netinfo