Отлагат изграждането на асансьорната платформа до автогарата
Отлагат изграждането на асансьорната платформа до автогарата / Darik Varna

Пренасочване на средствата за изграждане на асансьорна платформа на бул. “Владислав Варненчик” до автогарата, гласуваха общинските съветници от комисията по социални дейности. Предложението бе отправено от д-р Ивайло Бояджиев. Съветниците гласуваха да прехвърлят 150-те хиляди от капиталовата програма в социални дейности и да ги разпределят в две насоки. 92 575 лева ще отидат за осигуряване на еднократни социални помощи. Останалата сума ще се използва за трите точки, които бяха заложени в бюджета, но бяха отхвърлени при актуализацията му. Това са средства, които ще финансират програми за домове за хора с физически и психически увреждания, както и център за болни от Алцхаймер.

75 души за 30 000 лева е изхранила социалната кухня на фондация “Вяра, Надежда и Любов”, стана ясно още на заседание на комисията. Това се е случило в периода от януари до юли месец. За същото време социалният патронаж на Община Варна е изхранил 475 души за 100 000 лева, посочи общинският съветник д-р Ивайло Бояджиев. Той допълни, че обществената трапезария на фондацията храни много по-скъпо, отколкото общинското предприятие. По-добре е парите да бъдат пренасочени към социалния патронаж, каза още д-р Бояджиев.

Ако се вземе подобно решение и се гласува на сесия на Общински съвет, това означава да се наруши договорът между общината и фондацията, посочи д-р Здравко Марков, шеф на Дирекция “Социално подпомагане и жилищна политика” към Община Варна. Той допълни, че за подобни промени е нужен поне месец предизвестие, но е възможно да се стигне и до съд. В крайна сметка не беше взето решение.