Откриват туристическия сезон на 9 май
Откриват туристическия сезон на 9 май / netinfo
Официалното откриване на летния туристически сезон вероятно ще е в началото на май. Водят се разговори с Държавната агенция по туризъм това да стане на 9 май-Денят на Европа, разкри административния директор на "Св.св. Константин и Елена холдинг"АД Жельо Душев.

През това лято се очаква ръст на руските туристи. След 2-3 години стагнация, немските летовници може би ще са с 5% повече от миналата година, прогнозира председателят на Варненската туристическа камара доц.Марин Нешков.

Тази година обаче се очаква отлив на скандинавски и английски туристи. Скандинавците и англичаните се отдръпват от Черноморието ни заради афишираните в тяхната преса криминални случаи, както и заради презастрояването на курортите ни, посочи доц.Нешков.

Едва ли ще се повтори миналогодишният бум на румънски летовници. Все пак не е изключено по Великден северните ни курорти да бъдат напълнени от румънци. Имаме готовност да приемат около 10 хиляди летовници, заявиха представителите на туристическия бранш.

С около 1000 се е увеличила легловата база по варненските курорти през тази година. Курортите ни обаче все още не са в достатъчно добро състояние да посрещат гости, предвид ремонтите и строежите. Някои от тях все още не са приключили, а и не е разчистено, заяви Георги Щерев - заместник-председател на Варненската туристическа камара / още по темата ще откриете в звуковия файл /.