Откриват нов център за белодробни болести
Откриват нов център за белодробни болести / netinfo

Нов диагностичен център за хронична обструктивна белодробна болест ще бъде открит днес в Клиниката по пневмология и фтизиатрия към Университетска болница “Света Марина”- Варна. В него ще се провеждат консултации и изследвания на дихателната функция с цел ранно откриване на болни или застрашени от заболяването.

Хроничната  обструктивна белодробна болест е много  разпространено заболяване с негативно  влияние върху качеството на живот  на болните и техните семейства. То убива милиони хора по целия свят. Ранните стадии много често не се разпознават, въпреки че съществува лесен и достъпен тест за диагноза, наречен спирометрия или функционално изследване на дишането. Ако болестта се установи рано, има съвременни лечебни методи, които предотвратяват влошаването на белодробната функция.

18 ноември е Световен  ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест/ХОББ/. Провежда се ежегодно през 2-ата или 3-ата сряда на ноември под егидата на Световната здравна организация (СЗО). По данни на СЗО 10 на сто от населението в света страда от ХОББ. По приблизителна оценка това означава около 600 милиона жители, като болестта е три пъти по-разпространена, отколкото се смяташе досега, допълниха от асоциацията.

Целта на Световния ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест  е да се подчертае необходимостта, че на всеки страдащ от тази болест диагнозата трябва да бъде поставена навреме и той трябва да получи адекватно лечение.