Открит край Варна череп може да е на княз Борис I
Открит край Варна череп може да е на княз Борис I / снимка: bgchudesa.com

Череп, открит в манастира в местността „Караач теке” край Варна, може да се окаже на княз Борис I. Подобна хипотеза е лансирана още в средата на миналия век, но днес бе припомнена в студиото на Дарик от уредника на „Аладжа манастир” Валери Кинов.

Находката е намерена в началото на 40-те, а години по-късно е предадена на Археологическия музей от внучката на Карел Шкорпил Мария Хермова. Черепът трябва да се реставрира, тъй като е на парчета, и да се направи компютърна визуализация на лицето. Дори и тогава обаче няма да може да се твърди със сигурност, че е на българския владетел, добави Кинов. Според него тялото е препогребвано, а покойникът е бил от висше потекло. Самият Борис след оттеглянето си от престола пък се е замонашил в манастир. 

Валери Кинов има амбицията да дигитализира архива на братята Шкорпил. Историкът разполага с 40 GB информация, която трябва да бъде обработена, класифицирана и преведена.

„Аладжа манастир” очаква повече посетители по програмата „По пътя на православието в България”, която е насочена към руския пазар. Именно руснаците са туристите, които най-често посещават обекта.

„Бедата е, че развиваме само ваканционен туризъм, а България има дадености да развива икономката си с културен туризъм. Туризмът е преди всичко обмен на култура”, каза още Кинов.