Откриха тялото на Живко Жеков
Откриха тялото на Живко Жеков / Reuters, архив

Тялото на българския инспектор Живко Жеков е намерено в Охотско море, съобщи руското издание Лайф Нюз. В джоба му е открит български паспорт, с което е идентифицирано. Тялото е намерено само часове, преди да бъде прекратена спасителната акция, тъй като шансовете да се извадят още живи хора вече са нищожни.

Тялото на 50-годишния Живко Жеков е намерено 10 морски мили южно от мястото, където преди 5 дни потъна руската нефтена платформа Колская, съобщи регионалното поделение на министерството на извънредните ситуации в Сахалинска област. В момента тялото е на борда на кораба "Атлас", който помагаше на спасителните действия.

Живко Жеков е от Варна, женен, с две деца. Той е един от малкото чужденци на борда на "Колская", когато е потънала платформата. Работел е за германската компания "Нобъл Дентън", която снабдява с технически услуги нефт-газовата индустрия.

По-рано днес БТА съобщи, че тази нощ са били извадени телата на петима загинали от потъналата петролна платформа „Колская”. Намерените тела са били качени на кораба „Атлас”, предаде ИТАР-ТАСС. С тях броят на жертвите става 16, уточниха от центъра.

Издирването продължава, но вероятността да бъдат намерени оцелели е нищожна. 37 души все още се водят безследно изчезнали. От 67 души, намирали се на платформата в момента на крушението, бяха спасени 14. В спасителната операция са включени три кораба, два вертолета и един самолет. Огледани са около 2500 кв. мили. В Мурманска област на Русия, откъдето са повечето работници на платформата, е обявен траур.

Потъването на руската петролна платформа в Охотско море по всяка вероятност се дължи на многобройни нарушения на нормите за сигурност и непредпазливи действия. Това заяви пред в. „Новие известия” руският експерт Борис Никитин, цитиран от АФП. Спасителните операции продължават, но вече почти няма надежда да бъдат открити още оцелели при катастрофата в неделя.