Отказаха да преименуват спирките „Иван Рилски” на варненски мол
Отказаха да преименуват спирките „Иван Рилски” на варненски мол / снимка: varnatraffic.com

Автобусните спирки „Иван Рилски" и „Иван Рилски 2" няма да бъдат преименувани на разположен в близост търговски център. Това решиха съветниците от общинската комисия „Култура и духовно развитие", които отхвърлиха предложението спирките да се казват съответно „Мол Варна" и „Мол Варна 2".

Въпросните спирки са разположени на бул."Владислав", до кръстовището с бул."Христо Смирненски". Предложението обектите от общинско значение да бъдат преименувани дойде от ръководството на мола. От там смятат, че двете спирки на "Владислав" могат да бъдат прекръстени на името на шопинг центъра с мотив, че молът е „затвърден като една от най-популярните и посещавани от варненци и туристи локации в града, което води до значително по-висок дял на пътниците, които използват съответната спирка именно за да посетят обекта".

Според предложението на мола, имената „Иван Рилски" и „Иван Рилски 2" могат да бъдат дадени на спирките „Общежитието" и „Общежитието 2" в кв. „Кайсиева градина", заради изграждащия се в близост параклис с името на светеца.

Нито един от съветниците в културната комисия обаче не подкрепи това предложение, като някои дори се обявиха твърдо против. Костадин Костадинов (коалиция „Варна") определи преименуването на спирките, носещи името на Иван Рилски, като „абсурдно" и „знаково безсмислено".

„Всеки един от нас знае, че туристите в моловете не ползват градския транспорт. Това не е довод, а смешка", коментира Костадинов. Моловете са доста по временно явление от училищата, заяви Костадинов, напомняйки, че спирките са кръстени на близкото школо.

„Спирка „Иван Рилски" си е на мястото, там на това кръстовище. Всички знаят къде е училището - майки, бащи, баби и дядовци", коментира Славчо Славов (ГЕРБ). Несъгласие с преименуването изрази и Ганчо Ганев (НФСБ).

След като отказа да дадат положително становище за промяна на името на двете спирки на бул."Владислав", комисията върна предложението на кметство „Младост" за преразглеждане.