Отказа ли се “Виница” да има собствен кмет?
Отказа ли се “Виница” да има собствен кмет? / снимка: Google Street View
Отказа ли се “Виница” да има собствен кмет?
79104
Отказа ли се “Виница” да има собствен кмет?
  • Отказа ли се “Виница” да има собствен кмет?

Обособяването на кв. „Виница" като самостоятелен административен район на Варна е идея, която съществува от 2008 г. Точно преди 4 години, в навечерието на местните избори през 2011 г., Общественият съвет на „Виница" стартира подписка за отделянето на квартала от район „Приморски". Въпреки че искането за местен референдум бе подкрепено с подписите на стотици жители на квартала, идеята така и не стигна до разглеждане от местния парламент.

Четири години по-късно във „Виница" все още има квартални проблеми за решаване. Там все още липсват спортна площадка и парк. Има какво да се желае от градския транспорт, твърдят местните.

Една от най-големите болки на виничани доскоро бе липсата на канализация. От последните местни избори насам проблемът започна да се решава, но в част от квартала все още няма канализация. A за подобна екстра в местностите край „Виница" могат само да си мечтаят, заяви за Дарик местният общественик Георги Козарев. Той е и председател на Обществения съвет във "Виница".

Според Козарев като отделен район „Виница" би могла да се справи по-лесно с кварталните проблеми. За решаването им е необходима нова административна структура, категоричен е общественикът от „Виница". Той е на мнение, че отговарят на законовите изисквания, за да имат собствени кмет и администрация.

В резултат от разрастването на квартала и близките местности, около 25 000 са жителите на „Виница" и съседните вилни зони - от местността „Добрева чешма" до Спортпалас. Информацията обаче е неофициална, както и цифрата на живущите само във „Виница" - около 9000 души.

Според Закона за административно-териториалното устройство, условие за създаване на райони в големите градове е население над 25 000 души в съответния район. Изисква се и наличие на изградена инфраструктура с районно значение за задоволяване на административни, социални и санитарно-хигиенни потребности.

Според кмета на район „Приморски" Петя Проданова, „Виница" не отговаря на условията за създаването на нов район и най-вече на изискването за броя на населението. „Виница" в никакъв случай не е оставена на заден план. Дори може да се каже, че е приоритет за администрацията", категорична бе Проданова.

Пълен ремонт на главния булевард „Цар Борис III", нови тротоари, рехабилитация на улици, спортен център с фитнес на открито, детски площадки и паркова зона са част от проектите, които предстоят във „Виница", съобщи неотдавна кметът на Варна Иван Портних по време на обиколка в квартала. Във "Виница" в близките два месеца ще бъдат изцяло преасфалтирани няколко улици. Обновлението на района ще продължи с нов спортен комплекс. В момента се работи по проектиране на обекта. Стартира и строителството на административна сграда.

Според Козарев отделянето на „Виница" в самостоятелен район не е самоцел, а на квартала е нужен цялостен план за развитие. „Ако станем район със самостоятелно управление, бихме могли да си направим такъв план. В момента се правят някои неща, но се правят на парче. Днес ще направим част от канализацията, утре ще направим детската градина, но цел, към която да вървим през следващите 10-15 години, няма. Това дразни повечето виничани и колегите от Обществения съвет".

След местните избори тази есен въпросът за отделянето на Виница отново ще бъде поставен пред новото общинско и районно ръководство.