От началото на сезона няма глобени заведения за силен шум
От началото на сезона няма глобени заведения за силен шум / DarikNews.bg, архив
От началото на сезона няма глобени заведения за силен шум
81083
От началото на сезона няма глобени заведения за силен шум
  • От началото на сезона няма глобени заведения за силен шум

От началото на летния туристически сезон все още няма наложен нито един акт за превишаване на допустимите норми на шум в заведенията и туристическите обекти във Варна. Служителите на РЗИ Варна и общинския отдел „Контрол по търговската дейност” редовно извършват проверки, като до момента не са констатирани нарушения. Това обясни пред Дарик Николай Няголов – директор на общинската дирекция „УСКОР”.

Общо 61 жалби за превишени норми на шум са постъпили от началото на годината в деловодството на дирекцията. Шест от тях са препратени до Регионалната здравна инспекция, която е и контролният орган по Закона за шума. По думите на Няголов жалбите са доста по-малко от предишни години, което се дължи най-вече на зачестилите съвместни проверки на РЗИ и общината, както и на разяснителната кампания, която са провели преди началото на сезона от дирекция „УСКОР”.

„В сравнение с миналата година тези сигнали намаляха. Това може би е така заради превантивната дейност, която оказват служителите на общинския отдел „Контрол по търговската дейност” и РЗИ Варна. Източниците на шум са различни – два сигнала са за шум от търговските обекти, 52 жалби са подадени за музикално оформление, има и една жалба от вентилационна система на климатична инсталация в административна сграда в район „Приморски”, обясни Николай Няголов.

Граждани са подали жалби до общината и за шум, който идва от дома на техни съседи, както и от поставени на фасадата на блока климатици и събрала се група хора под терасите. Все пак повечето жалби са за шум от туристически обекти.

„За да се стигне до налагането на глоба и съставянето на акт на нарушителите, е нужно да се предприемат всички мерки по процедурата за Закона за административните нарушения, за да може съставеният акт да е издържан. От началото на летния сезон все още нямаме съставени актове, тъй като резултатите от проверките на РЗИ Варна показаха, че няма превишаване на шумовите норми в жилищата на жалбоподателите. След 23 часа може да се вдига шум до 30 децибела, а преди това до 35 децибела.

През деня се разрешават максимум 40 децибела. В заведенията нивото на шумовия фон се измерва по-трудно и рядко може да се докаже от къде точно идва шумът, тъй като се смесва с този от околните търговски обекти. За момента проверките показаха, че всички собственици на барове и дискотеки спазват допустимите норми от 75 децибела извън заведението и 85 децибела в самия бар”, обясни Няголов.

Размерът на глобата за първо нарушение е 500 лв. както за физически, така и за юридически лица. При всяко следващо тя се увеличава, като максималният й размер е 1000 лв. От дирекция „УСКОР” отказват да издават разрешително за удължаване на работното време на заведения, които минали години са имали актове за превишени норми на шум. „Барове, ресторанти и дискотеки, които искат да удължат работното си време след 00:00 часа, а имат съставени актове в миналото, няма да могат да го правят. Най-често жалбите са за шум след 22 ч, до 04:00 часа”, допълни директорът на дирекция „УСКОР”.