/ / ThinkStock/Getty Images
На две места във Варненско водата от обществени чешми е негодна за пиене. Това информират от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), които контролират качеството на питейната вода. 

Двете чешми с негодна за пиене вода са в общините Суворово и Аксаково, показва мониторингът в периода 1-15 март.  

Чешмата до казана в суворовското село Калиманци е с влошени микробиологични показатели и незначително отклонение по показател „нитрати”. С незначително отклонение по колиформи в аксаковското село Климентово.

Издадено е  предписание до „ВиК-Варна” ООД за предприемане на мерки за привеждане в съответствие на питейната вода по показател колиформи в с. Климентово и за провеждане на учестен мониторинг до стандартен резултат. Поради установените отклонения по микробилогични показатели на питейната вода от местна обществена чешма в с. Калиманци е издадено предписание до кмета на населеното място за поставяне на трайна маркировка, че „Водата е негодна за пиене”. 

За посочения период е изследвано качеството на водата в 20 населени места. При анализа на острата заразна заболеваемост не се установени чревни заболявания, предавани по воден път, допълват от РЗИ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК