От днес Варна става фолклорна столица
От днес Варна става фолклорна столица / netinfo

С дефиле от площад "Независимост"  до входа на Морската градина от 19 часа във Варна ще бъде отбелязано началото на 17-ото поред издание на Международния фолклорен фестивал. От 20 часа на открита сцена на входа на градината ще се проведе и концерт на гостуващите ансамбли и ансамбли от България.

Иначе официалното откриване на фестивала е насрочено за 20 часа утре на сцената на Летния театър. Тази година международната проява ще премине под надслова  “Сега и завинаги”. Участие във фестивала са потвърдили ансамбли от Грузия, Унгария, Украйна,Турция, Ирландия и Колумбия.

Освен концертите в Летен театър, традиционно в програмата на фестивала са включени и концерти в кварталите Аспарухово и  Владиславово, където ще се състоят концерти. Съпътстващи прояви  “Среща на нациите” ще се проведат на сцена „Раковина” в морската градина; дефилета и демонстрации ще има във вторник и по повод 100 годишнината на  "Св.Св.Константин и Елена". В програмата са включени още  творческа среща разговор с художествените ръководители на гостуващите ансамбли по проблемите на фолклорното изкуство и среща с кмета на Варна.

Фестивалът ще бъде закрит на 7 август /четвъртък/ с гала концерт на всички ансамбли на сцената на Летния театър от 21 часа. Преди това участниците отново ще дефилират от х-л "Черно море" до лятната сцена на Варна.

Международния фолклорен фестивал е учреден през 1992 г. по инициатива на Община Варна. В седемнадесетте му издания до сега са взели участие 150 фолклорни ансамбъла или 10 000 участника от 50 държави на Европа, Азия, Африка и Америка, както и още 56 любителски и професионални фолклорни ансамбли от България, между които:”, ДАНПТ “Пирин”, ДАНПТ “Тракия”, АНПТ “Загоре” и АНПТ “Странджа”.