/ Снимка: Георги Димитров
От 1 юли синята зона във Варна вече ще бъде валидна и през почивните дни, съобщи днес пред журналисти Младен Иванов, управител на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“. Освен това правилата за платено паркиране ще важат не до 19:00, а до 20:00 часа.

Подмяната на информационните табели в района на синята зона започва от 27 юни, допълни Иванов. Той уточни, че заради новите правила във фирмата ще бъдат назначени още около 20 служители. Очакванията са приходите от платено паркиране през почивните дни да достигнат 2 милиона лева за година.

Варненци и гостите на града вече ще имат възможност да оставят автомобилите си в зоната и целодневно. Това ще струва 16 лева, а заплащането ще е възможно само чрез мобилно приложение. Иванов уточни, че софтуерът за новата услуга ще бъде готов най-късно до края на месец юли.

До края на годината ще започне да действа и зелената зона във Варна. Иванов съобщи, че предстои да бъде обявен търг за проектирането й, а след това ще стартира рехабилитацията и очертаването на паркоместата в района. В зелената зона автомобилите могат да престояват до пет часа, а не до три като в синята.
БТА