/ Дарик, архив
Районният съд във Варна наложи наказания на трима младежи, причинили в съучастие телесни повреди по хулигански подбуди на други петима младежи. Това съобщиха от съдебната пресслужба.
 
Всеки от подсъдимите по делото получи наказание от по  година и 6 месеца лишаване от свобода.  Единият от тях – на 23 години, който има предходна съдимост, следва да търпи наказанието си ефективно в затвор, при първоначален строг режим. По отношение на двамата му съучастници – на 24 и 22 години, изпълнението на наложеното наказание бе отложено с изпитателен срок от 3 години.
 
Инцидентът възникнал през нощта на 27 срещу 28 ноември  2012 г. в централната част на Варна. В ранните сутрешни часове в района на кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Пирин“ групата от петима младежи се прибирала пеш от дискотека, докато тримата подсъдими се придвижвали с лек автомобил. На младежите в колата им се сторило, че движещата се навън компания момчета се смеят и подиграват по техен адрес. Единият от подсъдимите слязъл от колата и последователно ударил с юмрук две от момчетата. В побоя се включили и намесили  другите му двама съучастници. След нанасяне на множество удари и ритници към цялата група, тримата подсъдими се качили в колата и избягали.
 
В резултат на нанесения в съучастие побой по хулигански подбуди един от пострадалите получил  средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на носни кости с изкривяване на преградата и постоянно разстройство на здравето. Останалите четирима получили леки телесни повреди с различни травматични увреждания, обусловили временно разстройство на здравето.
 
Тримата подсъдими младежи бяха осъдени да заплатят солидарно по предявените по делото граждански искове обезщетения за неимуществени вреди в общ размер на 15 000 лева, както и направените по делото разноски. 15-дневен е срокът за обжалване на присъдата.