Осъдиха продавачки, присвоили оборот от магазин
Осъдиха продавачки, присвоили оборот от магазин / Sofia Photo Agency, архив

Варненският районен съд наложи условни наказания на две жени, работили като продавач-консултанти в бижутерски магазин. Подсъдимите бяха признати за виновни за това, че в периода от ноември до 1 декември 2008 г, в качеството си на длъжностни лица присвоили сумата от общо 3650 лв. от реализирани продажби в магазина.

Двете продавачки решили да продават бижутерия и да си поделят получените пари, без да отразяват всички постъпления и разходи на стоки в специализирания софтуерен продукт, с който била организирана отчетността в търговския обект. За периода те продали бижута на стойност 3650 лв., като нито една от тези продажби не била отразена в програмния продукт и съответно парите от тях не били предадени на управителката на фирмата.

На 1 декември 2008 г. двете жени продали на клиентка чифт обеци, без да отчетат продажбата, а парите присвоили. Още същия ден клиентката се върнала с искане да подмени обеците. В магазина в този момент присъствала управителката на обекта, която сама обслужила клиентката и така установила присвояванията на служителките си.

До приключване на съдебното следствие откраднатите пари са били възстановени на собственичката им от едната от подсъдимите. 25-годишната М. Христова бе осъдена на 1 година лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено с изпитателен срок от 3 години. 22-годишната й съучастничка – Д.Стоянова е получила 5 месеца условно наказание.

15-дневен е срокът за обжалване на присъдата.